
Cukrász
Szakma leírás
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 01
Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti szintje: 4
Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség (10 osztály)
Alkalmassági követelmények:
– Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat
– Pályaalkalmassági vizsgálat
Képzés időtartama: 2 év
Egybefüggő szakmai gyakorlat: van
A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja.
Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket. Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ.