
Pék
Szakma leírás
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 11
Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti szintje: 4
Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség (10 osztály)
Alkalmassági követelmények:
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat
Képzés időtartama: 2 év
Egybefüggő szakmai gyakorlat: van
A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A pék különböző eljárásokkal sütőipari termékeket készít. Munkája során meghatározza a szükséges nyersanyagok fajtáit és mennyiségét. Előkészíti a nyersanyagokat, majd azokból kovászt vagy tésztát készít. A tésztákat érleli, majd feldolgozza különböző tömegű, alakú termékekké. A leggyakrabban kelesztéssel tésztalazítást végez, majd a terméket különböző módon díszíti, utána megsüti. A készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges csomagolja és a vevő számára jelöléssel látja el.