Pék

Szakma leírás

A szakma azonosító száma: 4 0721 05 11

Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti szintje: 4

Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség (10 osztály)

Alkalmassági követelmények:

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat

Képzés időtartama: 2 év

Egybefüggő szakmai gyakorlat: van

 

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

A pék különböző eljárásokkal sütőipari termékeket készít. Munkája során meghatározza a szükséges nyersanyagok fajtáit és mennyiségét. Előkészíti a nyersanyagokat, majd azokból kovászt vagy tésztát készít. A tésztákat érleli, majd feldolgozza különböző tömegű, alakú termékekké. A leggyakrabban kelesztéssel tésztalazítást végez, majd a terméket különböző módon díszíti, utána megsüti. A készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges csomagolja és a vevő számára jelöléssel látja el.