
Pék-cukrász
Szakma leírás
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 12
Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti szintje: 4
Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség (10 osztály)
Alkalmassági követelmények:
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat
- Pályaalkalmassági vizsgálat
Képzés időtartama: 2 év
Egybefüggő szakmai gyakorlat: van
A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni.