Pék-cukrász

Szakma leírás

A szakma azonosító száma: 4 0721 05 12

Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti szintje: 4

Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség (10 osztály)

Alkalmassági követelmények:

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat
  • Pályaalkalmassági vizsgálat

Képzés időtartama: 2 év

Egybefüggő szakmai gyakorlat: van

 

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni.