Cukrász

Szakma leírás

A szakma azonosító száma: 4 1013 23 01

Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti szintje: 4

Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség (10 osztály)

Alkalmassági követelmények:
– Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat
– Pályaalkalmassági vizsgálat

Képzés időtartama: 2 év

Egybefüggő szakmai gyakorlat: van

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

A cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja.

Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket. Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ.